Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/379-3085

Blog

Levendula szerepe a lakásban

2015.02.14 09:05

A levendula jelenléte egy öko háztartás elengedhetetlen része. Már nagyon régóta használt gyógy-, fűszer- és dísznövény, melyet leginkább nyugtató és antibakteriális hatása miatt használják. Az ókorban a szépségápolás meghatározó növénye volt.

A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt erős illatával magyarázták.

Konyhában:

A konyhában elsősorban fűszerként alkalmazzuk a levendulát, frissen vagy szárított formájában. Az illóolaj kevésbé használatos a konyhában, de nem elképzelhetetlen. Sós ételekbe és édességekbe is tehetjük. A provence-i fűszerkeverék egyik meghatározó alapanyaga.

Jótékony hatása szervezetünkre: erősíti az immunrendszert, fertőtleníti a beleket, izom és ízületi gyulladások csökkentésére.

Hálószobában:

Fontos része lehet a levendula a hálószobának kiváló tulajdonságai miatt. Például lehet kis levendulazsákot elhelyezni az ágyunk mellé, vagy esténként levendula illóolajat csepegtetni a párologtatóba, vagy néhány cseppet a párnánkra így érvényesíteni hatásait. Teát is lehet belőle készíteni, melynek nyugtató, szélhajtó hatása van.

Jótékony hatása szervezetünkre: feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató, segít az elalvásban, alvászavarok megszüntetésére.

A ruhásszekrényben molyirtóként használhatjuk: egy kis csokor levendulát akasszunk a ruhásszekrénybe, vagy kis levendulazsákot helyezzünk a ruhák közé. Így távol tudjuk tartani a molyokat és egyéb rovarokat is.

Nappaliban:

A nappaliban is érdemes tartani egy párologtatót, és ha van egy kis időnk, akár 5 perc is, akkor csepegtessünk levendula illóolajat a párologtatóba, és élvezzük ki hatásait: relaxál, regenerál, nyugtat.

Dekorációként használhatunk levendula csokrot, vagy levendula koszorút.

Fürdőszobában:

A fürdőszobában is elég nagy szerepe lehet

Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.

Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.

Fürdő levendula virágból készítve: 100 g levendula virágot forrázzunk le 2 liter vízzel, majd hagyjuk állni legalább 10 percig, utána szűrjük le, és végül tegyük hozzá a fürdővízhez. Ilyenkor nemcsak a nyugtató hatását használjuk ki, hanem azt is, hogy serkenti a vérkeringést, és segít a bőrpanaszok enyhítésében.

A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.

Mellékhelyiségben:

El lehet érni kellemesebb szagokat is a mellékhelyiségben, ha szárított levendulát, vagy levendula zsákot helyeztek el.

Bejárati ajtón:

Ha van rá lehetőség, érdemes készíteni levendula koszorút (akár szív formában is), és fellógatni a bejárati ajtóra. De ha ehhez nem érzünk kellő önbizalmat, akkor csak egy sima levendula fűzért kell készíteni, és azt kitenni az ajtóra. Elsősorban díszítő értéke miatt tesszük ki a házra, de másodsorban azért, mert rovarűző hatása van. Ha ilyen van az ajtónkon, akkor a legyek és szúnyogok nem jönnek be a házba.