Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/379-3085

Blog

A legegyszerűbb mosószer, mosódió!

2015.05.27 20:07

mosódió alapvetően gyümölcs, és az ayurvédikus orvoslás használja a magját; nem kell félteni tőle a gyerekeket sem, ha véletlenül hozzá nyúlnak. Lényege a héjában rejlő növényi szappan, ami mosáskor kioldódik, tisztít, és hamosódióhéjat használunk, ez a szappan mosásról mosásra, kb. 3 "adagban" oldódik ki. Ezért 1 mosózsáknyi dióhéj 3 mosás során használható fel, az utolsó általában már csak izzadt, picit poros ruhákra elég.

Egy adag "első mosásos" dió felveszi a versenyt sok mosóporral önmagában is, de természetesen nem csodaszer: foltokat, erős zsíros szennyeződést nem távolít el (ezért jó mellé a mosószóda), fehér ruháknál pedig valamiféle fehérítő adalékot kíván (pl. szódabikarbóna).

A mosódióhéj előnyei:

  • Nagyon gazdaságos: 500g kb. 100 mosásra elegendő. A "rongyos" héjakból gyakran még főzhető egy kis mosógél.
  • 100% vegán, bőrbarát.
  • Hatékony: csupán foltok, extra koszos ruhák és hófehér ruhák mosásánál igényel kiegészítőt.
  • Minden-de tényleg mindenféle- textíliához használható, mivel a növényi szaponin más, mint pl. egy hagyományos mosószappan lúgossága. Jól mosható vele selyem, gyapjú is. És ezért ha sampont készítünk belőle, nem kell ecetes öblítés hozzá.
  • A mosódió nemcsak használatkor, de használat után is környezetbarát: komposztálható vagy szárazon gyújtósnak is jó.
  • Előállítása és szállítása etikus és öko: nem használnak permetszert termesztéséhez. Kézi erővel törik fel a héjakat. Egy konténerbe pedig minimum 8000 kg mosódió fér, ami 16 000 háztartás fél éves mosó,- és tisztítószer adagját fedezi. Ha mindez teherautón érkezne, a levegőt sokszorosan szennyeznénk.

A mosódióhéj hátrányai:

  • A szemek hajlamosak kiszökni mosáskor a kis zsákból. Ezért szorosan kösse össze azt használatkor!
  • Érdemes külön a színes és külön a fehér ruhákhoz zsákocskát tartani. Néhányan ezt macerásnak tartják.
  • Van, aki azt tapasztalja, hogy egyes túl ragacsos szemek barna foltot hagynak a fehér ruhaneműn, ha épp ott van a mosózsák a mosási ciklus során. Ez néha előfordul. Tapasztalatunk szerint fehéreknél inkább mosódió gélt használjon némi aktív oxival oldva, így garantáltan tiszta és fehér ruhákat kap!

Sok bőrproblémával küzdő családnak nyújtott már segítséget!

Még több minden a mosódióról:

A mosódió 100% növényi eredetű, egy termés, így előfordul, hogy egyes szállítmányoknál némi szín eltérés vagy "ragacsosság" intenzitása eltérhet – nagyban függ, milyen időjárás volt, amikor magozták, milyen körülmények közt csomagolták, rakták hajóra, stb. Mi indiai partnerünkkel folyamatosan kommunikálunk, hogy vevőink a legjobbat kapják.

Cégünk a Sapindus Mukkorosi fajtát forgalmazza, ennek szaponin tartalma 13-14%, sokszor a látszólag használt héjakból is készíthető még szappanos lé, ami kitűnő virágpermetszer vagy állatsampon.

Szerintem nincs jó és rossz mosódió. Mostam már apró szemű kínai mosóbogyóval 3x, mostam már törmelékkel A legvékonyabb héjú Sapindus Mukorossik is bírják 2x a mosást. Sőt, egyéb növények is tartalmaznak szappant: pl. szappanfű vagy a szintén indiai Shikakai. Ettől függetlenül a Sapindus Trifoliatus (fekete vékony, száraz héjak) vásárlását nem ajánlom, mert alig habzik, alacsony a szaponin tartalma, kb. egyszer lehet felhasználni.